Home groei Wat is wijsheid; innerlijke wijsheid én hoe vind en leef ik die?

Wat is wijsheid; innerlijke wijsheid én hoe vind en leef ik die?

by Renske Reniers
Wat is wijsheid; innerlijke wijsheid én hoe vind en leef ik die?

Wat is wijsheid; innerlijke wijsheid én hoe vind en leef ik die?

Ik geloof – ik wilde eigenlijk zeggen – ik wéét (uit mijn eigen ervaring, sorry als ik nu opdringerig overkom) dat we allemaal die plek kennen. Die plek in onszelf waarbij we -als we heel stil zijn óf heel erg in het moment zijn of zoiets wat ons gewoon kan overvallen – ervoor zorgt dat we opeens heldere inzichten krijgen – we wéten dan opeens wat te doen – welke stap we mogen zetten – of dat we ‘opeens’ worden geraakt door mooie muziek, een zonsondergang, een plek, een boek, de ogen van een kind, het ruiken van heerlijke bloemen of gerecht die een glimlach op je gezicht tovert en een kriebel in je buik geeft. Zo’n moment dat je je bijvoorbeeld ‘opeens’ heel verbonden voelt of liefde voelt voor jezelf, een ander of het leven.

Iets ogenschijnlijks heel simpel dat ‘opeens’ bijzonder voelt. Momenten waarop je JAAA voelt!

My gad, ik hoop dat je deze momenten (her)kent. Kun jij zulke momenten voor jezelf benoemen en terughalen? Wat deed je toen, waar was je, met wie was je, wat gebeurde er (in je binnenste?), hoe ging je daarmee om?

Innerlijke wijsheid, en sommigen noemen het intuïtie; is – voor mij – die stem (of dat gevoel of soms kriebel) in onszelf die het aller allerbeste met ons voorheeft. Die ons uitnodigt om die dingen te doen waarvan wij vanbinnen voelen JA!

Het laat ons door middel van ons gevoel en emoties dingen weten; Het is eigenlijk een persoonlijke richtingaanwijzer : Als je vanuit die persoonlijke richtingaanwijzer leeft, ben je je ervan bewust dat jij zelf een keuze hebt én ben je in staat die keuzes ook daadwerkelijk te maken.

Trust me, I know what I am doing ‘– Universe

Mijn intuïtie of hoe je het ook noemen wilt, maakt zich vooral kenbaar in de vorm (of althans, dan pás heb ik de neiging om ernaar te luisteren) van onleuke emoties: spanning, onrust vermoeidheid, boosheid, verdriet… Waardoor ik me vaak vleugellam voelde. Wat het me eigenlijk wilde laten weten was: Lieve mooierd, neem de tijd. Neem de tijd en ruimte om stil te zijn. Naar binnen te keren. Ga voelen. Ontdekken. Om opnieuw ‘ja’ tegen jezelf te zeggen – telkens weer.

Let life surprise you!

Hoe kom ik bij mijn innerlijke wijsheid en is het überhaupt mogelijk om deze te integreren in mijn dagelijkse leven, terwijl het voelt alsof ik van alles moet enzo?

Die wijsheid is er altijd – en voor iedereen beschikbaar – alleen zijn we vaak (onbewust) te druk met onze onbewuste dingen. Met doen waarvan we denken dat het zo hoort of omdat we het kennen. We rennen, razen, passen ons aan, zijn druk druk druk druk, doen wat er van ons gevraagd word, totdat we niet meer op deze manier verder willen of ons lichaam rigoureus van zich laat horen ‘tot hier en niet verder’.

Onze reis begint. En zoals een echte reis betaamd, brengt (hopelijk) jouw zoektocht je op nieuwe plekken.

Mijn reis begon met de vraag; ‘Wat heb ik nu nodig?’ en ik besloot dat ini mini stemmetje inmiddels vijf jaar geleden te volgen.

Het bracht me zowel letterlijk als figuurlijk op plekken. Van Vipassana meditatie in Thailand en Bali, wonen in een prachtige woongemeenschap in Australië op het landgoed van de Hare Krisna’s, psychologen, psychoterapeuten, schematherapie, coaches, opleiding tot Bezielingscoach energetisch therapeut, Aum meditaites, familie opstellingen, weekendjes vertoeven in een zweethut: ik zal vast iets vergeten zijn.

Het leven wordt voorwaarts geleefd door het achterwaarts te begrijpen’ – Soren Kierkegaard.

Uit deze ervaringen heb ik heel veel geleerd en soms kwamen de inzichten vroeg en vaak veel later.

Het moraal van dit verhaal:

Niet iets óf iemand buiten jou kan jou naar jouw innerlijke wijsheid brengen.

Ze kunnen je hooguit inspireren, naar je luisteren en een stukje op weg helpen.

Je zult het zelf mogen doen. Dat is het mooiste en tegelijkertijd ook meest lastige als je het mij (mijn coachees en anderen) vraagt.

Het is één van de schatten in jouw persoonlijke schatkist, die niets liever wil dan gevonden te worden door jou.

Ps. Dit is een fragment uit mijn e-book in wording Reis naar je Eigen Wijsheid! (Als je dat als eerste wilt weten/horen, meld je aan voor mijn nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar renske@wijseneigen.com).

You may also like

Leave a Comment