Home Vrijheid 3 praktische tips om innerlijke balans te (her) vinden en behouden

3 praktische tips om innerlijke balans te (her) vinden en behouden

by Renske Reniers
3 praktische tips om innerlijke balans te (her) vinden en behouden

Het afgelopen jaar vraagt veel van ons allemaal. Wanneer dingen in onze buitenwereld op losse schroeven (voor ons gevoel) komen te staan – kan het zijn dat we in onze binnenwereld vaker een disbalans ervaren.

Lees:

Pieker/ negatieve gedachten / doemdenken

er kunnen dingen; situaties; emoties ; herinneringen naar boven komen die we eigenlijk liever niet willen toelaten, zoals dingen uit onze kindertijd; aanpassingsgedrag, boosheid/woede, onbegrip (misschien wel omdat we meer tijd met ons gezin doorbrengen?)

we kunnen worden geconfronteerd met ‘grote’ levensvragen: wie ben ik? Waar verlang ik écht naar? En in de paniek raken als we tot de conclusie komen dat dat bijvoorbeeld niet overeenkomt me hoe we ons niet voelen

stress

fysieke klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, huiduitslag en onder rugpijn en/of slapeloosheid

of alle bovenstaande in combinatie met momenten van een gevoel van innerlijke rust, veel inspiratie, hoog in je energie, je innerlijke stem die spreekt (en dan dat gevoel willen vasthouden;).

Ik zei gekscherend tegen verschillende mensen dat mijn nieuwe jaar in maart begint en dat blijkt dan ook echt zo te zijn (be careful what you wish for;)!

In 2020 ben ik persoonlijk enorm uitgedaagd in het (her) vinden en behouden van mijn innerlijke balans (lees voelen). In deze blog deel ik graag met je wat ik leerde én simpele, praktische tips dat ook jou dit gaat lukken!

1. Mijn Wijs en eigen eerste praktische tip:

Ken jezelf!

Ben je bereid om eerlijk naar jezelf en de situatie zoals deze nu is te kijken?

Hoe gaat het met jou de afgelopen tijd?

Wie of wat haalt jou uit je balans?

Hoe voelt balans voor jou?

  • Pak een vel en teken daar een cirkel op. Maak taartpunten en schrijf daarin alles waaraan jij je tijd besteed.

Zoals bijvoorbeeld: school, werk, familie, vrienden, lezen, sporten, gamen, tv kijken, sporten. En vervolgens schrijf je hoeveel procent van je tijd je daar ongeveer per week aan besteed.

  • Als je dit gedaan hebt, leg je deze weg en pak je een ander vel en teken je nog een cirkel. Maak taartpunten en beschrijf hoe je graag zou WILLEN dat je leven eruit ziet; waaraan je (meer) tijd wilt besteden.

Vergelijk deze 2 cirkels (als het goed is verschillen ze van elkaar) en bekijk praktisch en eerlijk wat jij ervoor nodig hebt om je verlangens ook te gaan LEVEN.

  • Wie of wat heb je daarvoor nodig? Een schop onder je kont, in je lijf komen? een luisterend oor, eerlijkheid, moed, wijsheid, inspiratie?

2. Mijn tweede Wijs en eigen praktische tip:

Leer (jezelf en de situatie zoals deze nu is) accepteren en liefhebben

Probeer te identificeren voor jezelf wát het is dat jou uit balans haalt?

Het nieuws? Onzekerheid? Collega’s? Je Partner? Gedachten? Jezelf vergelijken met anderen?

Ik kwam er dit jaar met name achter dat wel of geen balans vooral te maken had met het oordeel dat ik over mezelf had.

Ik had mezelf bepaalde dingen opgelegd en als ik me daar dan niet aan hield, of dingen niet gingen zoals ik gehoopt had, dan kon ik mezelf veroordelen, hard zijn voor mezelf en mezelf afwijzen (wat allemaal nog minder helpend was) – of ik ging in het verleden hangen of te ver in de toekomst denken.

Of, wanneer er veel dingen gebeurde dat ik dan automatisch in mijn patroon schoot van: zie je wel, dit lukt mij niet. Waardoor mijn kracht afnam en de onrust en paniek en angst en doemgedachten de overhand kregen.

Ik zie dit bij heel veel mensen; en dat is niet gek. Velen van ons zijn het meer gewend om te ‘doen’ om altijd aan te staan en we verblijven vaak en veel in ons hoofd – we hebben het gevoel geleefd te worden – van afspraak naar afspraak.

Stil- zijn vinden we vaak spannend – en zo kan dat ook voelen – in stilte ontdek je gevoelens, gedachten, emoties.

  • Probeer jezelf elke dag eens – al is het een moment – naar het hier en nu te halen. Door je zintuigen in te zetten. Wat hoor je, wat voel je, ruik je? Hoe is je ademhaling?
  • Als je merkt dat je een vol hoofd hebt, werkt schrijven voor mij heel erg. ‘Van je af schrijven’.
  • Leer jezelf vanaf een afstandje bekijken! Wat zie je dan – echt?
  • Abraham Hicks herinnerde me eraan in een van haar filmpjes dat we het contrast (tussen ons goed en niet fijn voelen) als iets fijns mogen ervaren. Het laat ons onze verlangens zien. Ik vond dat een heel helpende gedachte.

Daarnaast zijn we het zo gewend om (vaak onbewust) niet zo lief voor onszelf te zijn: we wijzen onszelf af (leggen onszelf dingen op), we zijn vaak loya(a)l(er) naar anderen (werkgever, kinderen, partner, collega’s, vrienden, familie) en het blijkt de moeite waard om jezelf meer lief te hebben en op waarde te schatten!

  • Het contact herstellen met je innerlijke kind is hiervoor een hele fijne tool. Door bijvoorbeeld je kinderfoto’s eens door te spitten en met hem/haar opnieuw contact te maken. Hoe voelt hij/zij zich? Wat heeft hij/zij van jou nodig? Hoe kan jij hem/haar dat geven?

3. Mijn derde Wijs en eigen praktische tip:

Wees de verandering in (jouw) de wereld die je graag zou willen zien én neem daarvoor je verantwoordelijkheid!

Wat is het waar jij (je hart) écht (meer) naar verlangt?

Humor, speelsheid, lichtheid, verbinding, liefde, saamhorigheid, creativiteit, rust, natuur, beweging?

Ga meer voelen.

Kom weer in je lijf door bij voorbeeld een massage of lichaamsbeweging.

Stel jezelf vragen.

Zoek (vaker) de stilte op door bijvoorbeeld meditatie of lezen of in de natuur te zijn.

Spreek je uit.

Maak jezelf opnieuw prioriteit en wees niet bang om hulp te vragen.

Verleg je focus van binnen naar buiten.

Dit doe je bijvoorbeeld door elke dag je dankbaarheid uit te spreken of op te schrijven

Of 1 ding per dag doen waar je blij van word.

Door iets nieuws te ontdekken. Eindelijk die meditatie cursus te volgen. Dat boek te lezen. Uit je comfort zone te stappen.

Of: je pakt er wat boekjes bij en gaat knippen en plakken wat jou aanspreekt.

 

Een bijzonder iemand die ik tijdens mijn reis ontmoette, maakte een tekening voor me waarop ze schreef ‘May balance always be with you’.

En balans, zo leerde ik afgelopen jaar, heeft er voor mij vooral mee te maken dat ik minder streng ben voor mezelf.

Dat ik de focus naar mezelf breng. Dat ik mijn eigen rust en plezier en inspiratie belangrijk maak én dat lukt pas – wanneer ik mezelf ook toe sta om goed te voelen en mezelf niet meer veroordeel om de diepte van mijn gevoel, mijn zielenroerselen en de mehhh dagen die ik kan ervaren toe te laten. Dagen of weken dat mijn lichaam om stop roept. Om stilte. Om rust. Om natuur.

En erop te mogen vertrouwen dat deze momenten net zo belangrijk zijn en de moeite waard als ‘alleen maar goed en hoog in mijn energie’.

❀Ik leerde mezelf kennen en op mezelf vertrouwen en dragen én dat is mijn grootste wens voor jou.

Ik hoop je vanaf 2 maart te mogen ontmoeten op mijn prachtige nieuwe plek: voor een energetische massage, coaching sessie, 1:1 dag retreat of een workshop (meer info volgt -> renske@wijseneigen.com, om je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief)

❀❀❀

 

 

You may also like

Leave a Comment