Home groei 7 dagen in quarantaine (and still counting!)

7 dagen in quarantaine (and still counting!)

by Renske Reniers
7 dagen in quarantaine (and still counting!)

Mijn buurman haalde me op voor een wandeling. Hij herinnerde mij aan iets wat ik vorige week tegen hem zei ‘ga eens bij jezelf te rade en maak eens contact met wat jij écht wilt, neem daar de tijd voor en vraag hulp’. Hij was zich namelijk heel bewust van wat hij niet wilde en ervoer verschillende fysieke klachten en angst en pieker gedachten.

The Universe does have a funny way of working out

Ik lach om en in mezelf terwijl ik dit typ. Want drie dagen later geeft het leven mij diezelfde uitnodiging. The Universe does have a funny way of working out én be careful what you wish for ;). Totale stilstand. Overgave aan hoe ik me voelde (Belabberd! Moe! Koorts! Onrustig! Onzeker! Twijfels! En tonnen verdriet). Ik kon het liedje if this is it now van Birdy zondag pas luisteren zonder al bij het horen van de melodie in huilen uit te barsten.

Ik wist soms niet eens meer waarom ik huilde en toch huilde ik.

Ik had geen idee wat er met me gebeurde, maar dromen en flashbacks overvielen me, en het enige dat ik kon doen is het laten gebeuren.

Ik wist soms niet waarom ik me onrustig voelde, en toch voelde ik me onrustig.

Ik wist ook niet waarom ik me zo ziek voelde, en toch voelde ik me ziek.

Ik had ook geen idee hoe of wat ik mijn afspraken verder zou moeten of willen – en dat was ook niet eens relevant – ik voelde de kracht ook niet om daar over na te denken.

Mijn hoofd wilde dat allemaal wel. Die denkt graag in concepten. Wil vooruit. Heeft het idee zich over dingen uit te willen spreken. Maakt Verhalen. Wil begrijpen. Wat nu. En mijn lichaam reageert daar geheel als vanzelf op – als meest trouwe werknemer.

Ik wilde niet meer begrijpen:

Even geen antwoord willen bedenken op de vragen ‘hoe’, ‘morgen’, ‘kalenders’, ‘corona’, ‘afspraken’, ‘wijs en eigen’, ‘(ingewikkelde) relaties’, ‘geld’.

Ik had op geen andere plek liever willen zijn, dan thuis alleen met mezelf (en dat voel ik echt niet al 7 dagen de hele dagen door zo, mocht ik je dat idee geven). In gedachten bij het retreat waarmee ik me heel verbonden voelde.

Heftig en confronterend

Het is heftig en confronterend om echt alleen binnen te zijn. De kloof is groot tussen hoe ik me een week geleden voelde en hoe ik me de afgelopen dagen voel (ik ervaar milde klachten, maar het is meer mijn mentale/emotionele dat om aanpassing en overgave vraagt). De kloof lijkt groot tussen ‘het normale leven’ dat doorgaat en ik (en veel anderen met mij) echt even stilsta. Laat staan alle verschillende meningen en ruis. My gad!

En dan heb ik een fijn huis, met bad en tuin. Ik kan me niet voorstellen hoe confronterend dit voor mensen in een kamertje zitten? Of in een ruimte met mensen waarbij ze zich niet helemaal veilig en fijn voelen? Ik vraag me hardop af en ik huil en bid voor liefde, voor geloof, voor innerlijke wijsheid.

Ik ken dat geloof en het is wanneer ik me in donkere tijden bevind dat dit geloof word aangewakkerd of eigenlijk: dat ik me bewuster word en het verlangen voel om dit op te zoeken, me naar binnen te keren en vragen te stellen en steun en hulp en heling te ontvangen.

Ik voel liefde, voor mezelf en mijn leven, ik ga op zoek naar mooie, fijne dingen en daar kan ik er 10001 van opnoemen en daar voel ik me zo dankbaar voor en – dat lukt natuurlijk niet altijd en ik zou dat persoonlijk ook niet willen– ik voel inmiddels ook liefde voor mijn donker: voor angsten, verwarring, twijfels, voor dromen die ik heb van flasbacks van vroeger, voor boosheid en verdriet, voor verhalen die ik maakte die zo echt kunnen voelen en maken dat ik me met tijden verward en enorm verdrietig voel en vleugel lam en onrustig; met de projectie op mezelf, die vertekenend zijn en waren voor mijn wereldbeeld. En dat onder ogen komen is kut. En pijnlijk. En verwarrend. En vooral naakt, rauw en echt.

Hoe voel ik me écht echt? En in hoeverre ben ik in staat het achterste van mijn tong te laten zien . Dáár werd ik toe uitgenodigd de afgelopen dagen. En elke keer als ik dat niet deed, dan kreeg ik koorts (voelde ik me dus letterlijk beroerd) en moest ik daarmee zijn.

Iemand met zijn eigen schaduw confronteren, is hem in zijn eigen licht laten zien’ – Jung

Ik weet dat het lichtje aan het einde van de tunnel bestaat; of eigenlijk; dat de tunnel een uitnodiging is, maar ik weet ook hoe klote het is als je die tunnel (nog) niet (her)kent en het licht niet weet te vinden.

Blijf vragen stellen, in plaats van antwoorden zoeken

Het bracht en brengt me (nu dat ik nog wat extra tijd heb om met mezelf te zijn) de vragen:

Wat is er wél?

Ik ben echt ontroerd door de cadeautjes, kaarten, quarantaine kits met eten en boodschappen die mensen me brengen: berichtjes sturen, mensen die kaartjes voor me trekken en kaarsjes aansteken, mensen die zelfgeknutselde cadeautjes maken en ballonnen sturen – echt ik huil van liefde en dat is geen bullshit – vrienden en collega’s die aanbieden om online spelletjes te spelen, voice memo’s inspreken, liedjes opnemen of überhaupt te videobellen, bellen en mensen die komen checken hoe het met me gaat.

En wat er ook is: de verschillende invalshoeken van mensen die reageren variërend van ‘oh wat erg voor je, niet naar buiten gaan hé!’ tot ‘het zal wel een reden hebben’ en ‘het is allemaal bangmakerij’ ‘je weet toch dat een positieve test niet per se betekent dat je het hebt’… en hoe dat een enorme uitnodiging was voor mezelf om eens even te voelen hoe IK me er echt bij voelde en hoe ik me er tot dan toe bij heb gevoeld…

En dat bracht ook schaamte en verdriet met zich mee, omdat ik me ergens in de middengroep bevond en het idee had dat ik voor één kant moest kiezen en daar dan ook maar bij moest blijven. En me ook niet echt kon verplaatsen in mensen; of ik heb daar eigenlijk niet echt bij stilgestaan – life got in between – bij alle mensen die ziek zijn/klachten, waren, alleen of samen en/of waarbij het normale leven even stopte en dat die overgang serieus heel heftig kan zijn.

Corona werd mijn leermeester

Corona (ja ik ben positief getest – ja ik voel me beter – ja ik blijf binnen, omdat ik daartoe letterlijk word uitgenodigd – ja ik ga door van alles heen – ja ik zie in dat mijn fysieke klachten een uitnodiging zijn naar binnen – en nee, ik ben niet zielig (vond ik mezelf de eerste dagen wel en het was fijn om dat ook even helemaal toe te laten) – ik ervaar milde klachten, zoals ze dat noemen – en een flinke les in overgave en bij en met mezelf zijn ) is een grote leermeester voor mij.

Van binnen naar buiten

Ik realiseerde me maar weer hoe sterk het onbewuste mechanisme werkt dat door de filters kijkt van tekort, verdriet, pijn, weerstand en angst (en niet te vergeten, wat anderen zeggen) en de daarop volgende overtuigingen en hoe echt en groots die aan kunnen voelen en die onze gedachten als vanzelf aansturen (en de hele langspeelplaat geheel onbewust en vanzelf af kan spelen – soms een leven lang) én ons lichaam als trouwe werknemer daar gehoor aan geeft en als vanzelf projecteert op de wereld buiten ons.

Wat kan ik wel doen?

Nadat ik dus de hele riedel en reeks aan gevoelens heb gevoeld en die riedel herhaalt zich: van weerstand, boosheid (ik was overtuigd van een negatieve test uitslag) , schaamte, verdriet, verwarring en dus ook even niet- weten hoe of wat nu verder (ik had ook echt de kracht niet – want moe – om daar überhaupt bij stil te staan) die zich meermaals herhaalde, herinnerde ik me bij wat ik wel kan en mag doen:

Ik kan en mag in het hier en nu contact maken met mijn lichaam.

Ik kan en mag dit zijn als een uitnodiging naar binnen.

Ik kan mijn eigen e-book nog eens lezen (want mijn god, ik doorloop precies dat proces – de heeeleeeee tijd! (je weet dat je iets goeds geschreven hebt, als je het zelf ook echt gebruikt, dus daar ben ik heel trots op, haa)

Ik kan geurkaarsjes aansteken, de hele dag, met mezelf en anderen in gedachten.

Ik kan een altaar maken en een thuis retreat houden, inclusief rituelen.

Ik kan kaartjes sturen naar mensen, die ik al heel lang kaartjes wilde sturen.

Ik kan mezelf toestaan om dagenlang in dezelfde outfit te lopen.

Ik mag mezelf ook gewoon even heel zielig vinden, omdat al mijn plannen en werkafspraken voor de komende weken een andere invulling kregen.

Ik mag mezelf ook gunnen om hele dagen Jane the Virgin te kijken, omdat ik dat zo leuk vind.

Ik mag mezelf ook even gunnen om niets te weten, te willen, te kunnen.

Ik mag ontvangen.

Ik mag deze tijd gebruiken om naar binnen te keren om te voelen en dat hoeft niet als ik daar even he-le-maal geen zin in heb.

Ik kan video’s kijken en boeken lezen die al lang op mijn lijstje staan.

Ik kan kiezen of ik mijn telefoon wel of niet aanzet en wie ik wel en niet op wil nemen.

Ik mag ook kiezen hoe ik mijn dagen indeel.

Ik mag me bewust worden van de intentie van mijn keuzes.

Ik kan zelf onderzoek doen.

Ik kan mediteren.

Ik mag huilen.

Ik mag lachen.

Ik mag boos zijn.

Ik mag me verward voelen.

Ik hoef even helemaal niets.

Ik kan gezond eten maken.

Ik mag schrijven.

Ik kan rondjes lopen in mijn achtertuin.

Ik mag lachen (om mezelf).

Ik mag dierbaren bellen en hulp vragen en mijn hart luchten.

Ik hoef even helemaal niets te weten.

Ik kan en mag me helemaal niet oké voelen.

Ik kan en mag me verward voelen.

Ik kan de successen van mijn vriendinnen vieren, want ik weet hoe fijn het is dat mensen aan me denken en me complimenteren.

Ik kan liters thee drinken en allerlei smaken proberen.

Ik kan nieuwe gerechten ‘proeven’, van het eten dat mensen brengen.

Ik kan bidden en om hulp vragen.

Ik kan stilstaan bij de verlangens voor mijn volgende levensjaar.

Ik mag stilstaan bij alle groei en mijn waarlijke gevoelens.

Ik kan een lijst maken met waar ik invloed op heb en waar niet.

Ik kan oneindig veel mantra’s van Sam Garrett luisteren en nieuwe muziek ontdekken.

Ik kan fijne evenementen bedenken waar ik graag bij wil zijn.

Ik kan mijn dankbaarheid uiten.

Ik kan een ander niet redden of helpen: ik kan en mag de verantwoordelijkheid over mijn eigen leven nemen: door een veilige ruimte te bieden aan alles wat er is en van binnen gebeurd en dat met zoveel mogelijk liefde en zachtheid verwelkomen.

Ik kan en mag dat met anderen delen (hoeft niet).

Dit is zo’n beetje wat er vandaag in me opkwam. Een enorme rollercoaster aan dingen; precies zoals het leven is :). Ik kan en mag van alles en ik kan en mag ook helemaal niets en alles daar tussenin.

It’s the appreciation of what it, while eager for what’s coming’ – Abraham Hicks.

Ik realiseer me ook (maar weer) dat zo’n quarantaine tijd, net als persoonlijke ontwikkeling en deep diven in jezelf écht heftig kunnen zijn. Dat je je opgesloten en alleen kan en mag voelen. Dat het je aan het denken en voelen zet over dingen waaraan je niet wilt denken en dingen die je liever niet wilt voelen en dat je je tijdelijk lamgeslagen of verward voelt. Ook dat mág. Neem de tijd.

Ik realiseerde me ook dat het níet echt helpend is om klakkeloos een mening of advies te geven – mag wel – (in my face, want ik heb daar ook een handje van), en wel helpend is om een liefdevolle handreiking te bieden – hoe klein ook. Een kaarsje branden. Een kaartje sturen. Even checken hoe het gaat. Contact maken. Uitreiken. In verbinding zijn.

Ik realiseer me ook hoe belangrijk en waardevol het is om een tribe om je heen te verzamelen die naar je willen en kunnen luisteren, die je horen, zien en steunen. En hoe vaak we (ik spreek nu over mezelf) we dit voor lief lijken te nemen.

Ik hoop – als jij ook in quarantaine zit: bewust of onbewust; ziek of niet; C. of niet – dat je kunt zijn met wat er is, leuk of minder leuk, goed of fout, dat je voelt wat er te voelen geeft en je durft over te geven aan dit retreat;) én het is ook geheel oké als het helemaal KUT, verdrietig en verwarrend is.

Ik wens dat je de moed hebt om je over te geven (of gewoon niet, lekker niet doen 🙂

Ik brand een kaarsje voor je.

Er wordt aan je gedacht.

Je doet ‘t goed.

Als je me zoekt, ik ben nog even lekker onder de radar. Joe!

 

 

X

You may also like

10 comments

Vera 23 oktober 2020 - 10:29

Trots op je en ik ben toevallig ook aan “Jane the Virgin” begonnen 😂

Reply
Charlotte Derksen 27 oktober 2020 - 18:04

Mooi geschreven liefie! Sending you love en een dikke knuffel door de ether! Liefs

Reply
claudeam69 24 november 2020 - 16:12

New project started to be available today, check it out
http://upornwebsite.analwartporn.energysexy.com/?maura

lezdom porn clips mothers addicted to porn dont cum in me porn free 3d porn sites porn tube videos you rate

Reply
joanhb16 27 november 2020 - 13:03

Hardcore Galleries with hot Hardcore photos
http://penangshemale.lexixxx.com/?daisy

perfect asian body ponr nautica free porn pics of 18 gay tube porn meat erica mature porn lesbian porn netherlands

Reply
letitiafy11 28 november 2020 - 02:25

Dirty Porn Photos, daily updated galleries
http://thaititsxxx.allproblog.com/?jessica

strawberrry blonde teen porn priscilla milan porn vids free porn movies of women pussy free horse porn comix sakura porn games

Reply
francisfq69 28 november 2020 - 13:22

Nude Sex Pics, Sexy Naked Women, Hot Girls Porn
http://pornavexenfant.gigixo.com/?mallory

jeans and porn paisley groft porn paisley groft free 40 plus porn pics loosy porn indian girl porn video

Reply
aimeede69 28 november 2020 - 21:37

Sexy teen photo galleries
http://thaipopularporn.instakink.com/?michaela

hermaphrodite porn adult hottest blond porn hazel porn star free porn hentai pics teen does her first porn movie

Reply
maudeuo11 1 december 2020 - 12:56

New project started to be available today, check it out
http://datingshemale.adablog69.com/?alisha

free hot amateur posted porn adara tube porn als teen porn white trash porn galleries girls first time homemade free porn

Reply
concettaaz69 5 december 2020 - 16:50

Nude Sex Pics, Sexy Naked Women, Hot Girls Porn
http://celebratoryporn.jsutandy.com/?kaylynn

porn babes thumbnail view gay porn docking video sweaty porn vids free high heel tube porn is adriana lima now in porn

Reply
serenasf2 6 december 2020 - 01:53

Free Porn Pictures and Best HD Sex Photos
http://shemaledating.hoterika.com/?dorothy

marriage sex stories without porn sexy women with shaved heads porn madison stone porn video tube movie areb porn free era porn

Reply

Leave a Comment