Home Geluk Innerlijk werk, je lichtje laten schijnen, wat bedoel je daarmee en HOE DAN?

Innerlijk werk, je lichtje laten schijnen, wat bedoel je daarmee en HOE DAN?

by Renske Reniers
Innerlijk werk, je lichtje laten schijnen, wat bedoel je daarmee en HOE DAN?

Innerlijk werk: de bereidheid om naar binnen te keren en te ontdekken wie jij écht bent. Waar je graag naartoe zou willen. Wat je verlangens zijn. Wat je ervoor nodig hebt (of mag loslaten) om die ook daadwerkelijk te bereiken. Hoe het komt dat je daar niet eerder gehoor aan hebt gegeven. Hoe en wie jij bent in contact met de ander. En vooral: wat zorgt er – tot nu toe – voor dat jij dat nu (nog) niet kan/mag/durft.

De bereidheid om te groeien, onderzoeken, leren, ervaren, spelen, falen.

Innerlijk werk begint (eigen ervaring) met een soort van aanhoudend gevoel dat wij als negatief ervaren. Ik omschrijf dat als mehh: moe, lusteloos, onrustig, verslavingen, boos, ‘onaf’, weinig voldoening, moeite met relaties/vriendschappen, automatische piloot (vaak zonder dat we dat doorhebben).

Als we dat (h) erkennen – ik vind je onwijs dapper als je dat doet – hebben we de keuze a) we blijven doen wat we altijd deden en hopen – uit de grond van ons hart – dat het ooit anders wordt (we stellen uit) of b) we zijn er zo klaar mee, kunnen en vooral willen zo niet verder, ons lichaam is moe, ons hoofd draait overuren én dus gaan we op reis…

Verlangen naar iets anders: meer zingeving, rust, voldoening, liefde, erkenning …

Én waarom zou je daarnaar op zoek gaan?

Allereerst omdat je – ik – wij het waard zijn om een leven te leven dat past bij wie we van binnen (willen) zijn. Waardevol, authentiek, creatief, lief, zacht, you name it…

We worden geboren met onze eigen unieke schatkist. Deze bevat onze talenten, intuïtie, wellicht talenten uit vorige levens, wijsheid, puurheid, speelsheid, mildheid en andere zielskwaliteiten.

Met jouw innerlijke wijsheid in praktijk kun je keuzes maken die passen bij wie jij écht bent en wie je graag wilt zijn of ergens van binnen voelt dat je bent, ben je in staat om jouw oprechte verlangens te leven en wordt het leven (voordat het eerst ingewikkelder lijkt – weet ik uit ervaring) een stuk moeitelozer en fijner en gelukkiger én nog meer de moeite waard.

Maar dat doe ik toch al? – Best simpel zou je denken toch? In de dagelijkse praktijk zie en ervaar ik een andere kant.

Waarom dat zo lastig is?
I had to make you uncomfortable otherwise you would never have moved’ – Universe

Omdat we vaak (onbewust natuurlijk) het pad van iemand anders lopen. of omdat onbewuste patronen de overhand nemen.

Waarschijnlijk ken je het plaatje van de ijsberg, die dat 95% van ons gedrag onbewust is én slechts 5% bewust is…

Dat onbewuste gedeelte bestaat uit: conditioneringen (hoe we dingen hebben aangeleerd), (familie) systemen, maar zeker ook culturen en religies (wat vaak ook systemen op zich zijn), (algemeen geldende) opvattingen en normen en waarden die spelen in een land van herkomst of bepaalde regio.

Deze dingen krijgen we er allemaal gratis bij in ons leven en vormen vooral van 0 t/m 7 jaar een belangrijke basis voor onze overtuigingen en blijkg – in mijn praktijk en omgeving – hoe wij vaak – hier en nu – nog altijd (onbewust)
in het leven staan.

 

Wat ik hiermee bedoel:

Deze overtuigingen (en bijbehorende onbewuste triggers) blijken in de praktijk vaak heel diepgeworteld en vragen bewustzijn, veiligheid en tijd, ruimte en heling om te begrijpen, voelen en integreren, zodat jij zelf weer het gevoel hebt een keuze te kunnen maken.

Dat is – als je het mij vraagt waar helen over gaat – ook zo’n veelgehoorde term. Het steeds ‘heler’ worden – doordat je als het ware lagen afpelt (je overtuigingen, wat je met je mee draagt) en je uiteindelijk bij wie jij bent uitkomt.

 

Van onbewust naar bewust(er).

Van onvrijheid naar vrijheid.

 

HOE DAN?

En dat begint allemaal bij jou. Bij jouw bereidheid om eerlijk te zijn. Allereerst tegenover jezelf. Niet omdat dat dat altijd leuk is. Of makkelijk. Maar omdat je alleen vanuit die plek iets echt kunt veranderen. Je begint bijvoorbeeld bij de boosheid (op de wereld, jezelf, je partner, collega, baas). Bij de onrust (want fuck wat moet jij toch veel van jezelf, denk je), bij de ontevredenheid over je leven (en daarom ben je wellicht druk druk druk druk) Bij de aanhoudende angsten, schaamte, verdriet (waar je wellicht al een hele tijd gebukt onder gaat, maar no way jose dat je die uitspreekt). Bij terugkerende patronen die echt niet fijn voelen en je leven niet echt leuker of beter maken.

 

En de keuze maken om dapper op weg te gaan, en dan kom je van alles en nog wat tegen. Gegarandeerd. En dat is – volgens mij – precies de bedoeling. Om te groeien, leren, onderzoeken, vallen en weer opstaan. En steeds meer als jezelf te gaan staan. Zodat je jouw lichtje (ja, ook jij lief mens, hebt deze!) mag en kan gaan schijnen.

 

Zodat het rustiger voelt in je binnenste.

Dingen moeitelozer gaan.

Zodat je je krachtiger voelt.

Omdat dát is wat jij waard bent.

 

En ik loop heel graag een stukje met je mee,

 

Je bent welkom voor een energetische massage, 1:1 Dag Reteat én voor de ekte ekte moedigen bied ik een Intensive Coach Traject aan, waarvoor ik vanaf volgende week ruimte heb voor intakes.

 

renske@wijseneigen.com

You may also like

Leave a Comment