Home groei Naar binnen keren, wat is dat en hoe begin je daarmee?

Naar binnen keren, wat is dat en hoe begin je daarmee?

by Renske Reniers
Naar binnen keren, wat is dat en hoe begin je daarmee?

Je hebt misschien weleens mensen horen zeggen dat de winter de periode is om naar binnen te keren. De dagen worden korter: het is vroeger donker en kouder buiten. De blaadjes laten los en sommige dieren houden een winterslaap. Met als doel om uit te rusten en op te laden (nieuwe energie en inspiratie opdoen). Sommige mensen doen dat (bewust) ook: om terug te kijken op het afgelopen jaar bijvoorbeeld. Wat ging er goed? En waarom? Wat wil ik meenemen? Wat laat ik achter?

Voor mij betekent naar binnen keren dat ik elke dag bewust de tijd maak om contact te maken met mijn lichaam, geest en spirit. Ik sta bijvoorbeeld regelmatig stil bij de vraag: Hoe voel ik mij op dit moment? Wat heb ik nodig? (en dat dan vervolgens ook écht prioriteit (leren) maken is iets wat ik dit jaar nog meer als andere jaren heb mogen leren – hoe gaat dat bij jou?)

Het doel van naar binnen keren

Naar binnen keren heeft voor mij als doel om mezelf steeds beter te leren kennen en écht goed voor mezelf te zorgen, zodat ik de keuzes kan en durf te maken die écht bij mij passen.

Ik ben er ook achter gekomen dat dat voor mij als veel voelend persoon en in mijn werk met mensen enorm belangrijk is. Vooral als ik het niet doe, of als ik er geen bewuste tijd en ruimte en aandacht voor heb, voel ik me onrustig, geprikkeld/prikkelbaar en voelt het alsof ik stagneer/vastzit en lijk ik niet bij mijn eigen wijsheid en antwoorden te komen.

Ik geloof er zelf in dat spirit (spiritueel: ziel, hart), mind (mentaal: gedachten/emoties) en fysiek (ons lichaam) met elkaar te maken hebben.

Je kunt elk moment van de dag een nieuwe of andere keuze maken, en elke dag is een nieuwe gelegenheid om jezelf te vergeven als dat niet lukt’

Bijvoorbeeld: wanneer ik een tijdje (onbewust) minder aandacht heb besteed aan mijn lichaam (niet echt gezond eten, druk zijn (geleefd worden, volle agenda) veel alcohol drinken, weinig of minder fysieke beweging en buitenlucht) heeft dit invloed op hoe ik me fysiek en emotioneel voel (lamlendig, onrustig, gestresst, moe en daarmee houd ik de cirkel onbewust in stand – ik heb dan negatieve gedachten: zit veel in mijn hoofd) en het lijntje met mijzelf, met mijn hart, intuïtie en Spirit kan ik op zulke momenten niet horen. Ik voel me dan vaak niet fijn. En zie dat tegenwoordig als een uitnodiging om opnieuw goed voor mezelf te zorgen.

You cannot poor from an empty cup: oftewel je kunt niet geven uit een lege beker, ofwel: je kunt niet geven aan een ander wat je zelf niet hebt’.

(Dat denken en willen we vaak wel – als je op mij lijkt – maar is dat ook écht zo?)

Spirit, mind, fysiek

Onder spirit – of spiritueel niveau, versta ik persoonlijk het werken met mijn Gidsen (of mijn lijntje naar het ongeziene), de boodschappen die ik doorkrijg vanuit mijn Ziel en het contact met en leven vanuit mijn intuïtie, waardoor ik speelsheid, energie en creativiteit voel toenemen.

Ik geloof er dan ook in dat we allemaal meerdere lichtwezens, of je dat nu Engelen, God, Universum of overleden dierbaren – noemt om ons heen hebben die het beste met ons voorhebben – waar we bovendien altijd een beroep op kunnen en mogen doen. Dát waarmee we ons kunnen verbinden via ons hart,  daar waar we ons hart uit kunnen en mogen storten en dat wat ons hoop, geloof, troost, liefde en boodschappen stuurt. In hoeverre ben jij je daarvan bewust en durf jij dat toe te laten?

Ik weet nog dat ik dat zo’n 5 jaar geleden héél raar zou vinden als iemand me dat zou vertellen, en ik vond het raar omdat ik er stiekem bang van was en er niet in wilde en durfde te geloven.

* Ik besteed aandacht aan mijn spirituele ontwikkeling door boeken daarover te lezen, energie journaal te lezen, (online) meditaties bij te wonen en me bewust te verbinden met gelijkgestemden (mensen met dezelfde interesses en die zich met dingen die ik inspirerend vind bezig houden)

* Het helpt mij om te bidden of om hardop mijn zorgen uit te spreken en hulp te vragen, om mijn dankbaarheid regelmatig uit te spreken, en het heeft mij enorm geholpen om mijn ‘club’ (zo noemt Tessa Koop dat in haar boek Cosmic Woman) regelmatig in meditaties te zien en te voelen. Het steunt en sterkt me in tijden dat ik me verward, verdrietig, vol met twijfels zit, en inmiddels ook wanneer ik me goed en dankbaar voel en het voelt fijn dat ik het mezelf gun om een zo vaak als ik me herinner een beroep op hen kan en mag doen.

Onder het mind niveau versta ik mijn geest ofwel mijn gedachten. Wist je dat we zo’n 50.000 gedachten per dag hebben, waarvan een heel aantal geheel onbewust en kritisch (naar onszelf of anderen) van aard zijn?

Gedachten zijn een soort signaaltjes en geheel onbewust reageert ons lichaam en onze hersenen op de signalen die onze gedachten ons sturen. We worden reactief (hebben het idee te móeten reageren op van alles en nog wat) en we worden als het ware geleid door onze – ik noem dat – hersenspinsels.

*Mediteren is een middel dat mij enorm helpt en heeft geholpen om mezelf beter te leren kennen.  Het helpt me om rustig te worden, in mijn lijf te komen en om mijn gedachten van een afstandje te zien (en er vervolgens zo hard om te lachen!) en ik schaam me er nu achteraf vaak ook over hoe vaak ik die gedachten serieus nam.

Ik merk inmiddels steeds sneller op hoe ik me voel en wat ik over mezelf denk (vaak negatief van aard) en heb mijn eigen toolkit (dingen die me helpen) om mezelf weer te horen en te zien, mezelf liefdevol toe te spreken.

Mediteren is een vorm van bewustwording: ja aandacht naar binnen richten: zien en vooral leren voelen wat er in mijn lichaam gebeurd en van daaruit ben ik in staat om een keuze te (leren) maken.

Veel van de mensen die ik ken of spreek houden mediteren een tijdje vol: ze willen bijvoorbeeld de lichte, gelukkige gevoelens ervaren en vinden de confrontatie met gedachten en onleuke emoties spannend en moeilijk en irritant. Dat snap ik heel erg goed. Het heeft mij heel erg geholpen om onder begeleiding te mediteren en om bij te houden voor mezelf: hoe voel ik me wanneer ik wel regelmatig mediteer? En wanneer ik dat niet doe?

(Ik hoor vaak van mensen: Ik heb nu geen tijd om te mediteren of dáár heb ik geen tijd voor. Ik realiseerde me dat ik dan geen prioriteit van die dingen had gemaakt, en dat dat weinig met tijd te maken heeft).

* Voor mij werkt schrijven heel fijn, net als mijn gedachten en emoties uitspreken.

Onder fysiek niveau versta ik het lichaam. Het is voor mij een enorm proces geweest om mijn lichaam te leren kennen. Te voelen. Rustig, onrustig. Zwaar. Licht. Gespannen. Ontspannen. ‘Vroeger’ had ik veel last van fysieke klachten, zoals hoofdpijnen, maagpijnen, eczeem, astma, allergiën en infecties. En daardoor vond ik mijn lichaam altijd maar irritant. En stom. Ik vond het ook nooit mooi. Het voelde niet van mij.

Het lichaam is een fantastische tool, omdat het namelijk altijd in het hier en nu is. Wat mij helpt als ik voel dat ik in mijn hoofd zit (veel gedachten, onrust ervaar) is dat ik mijn zintuigen inzet. Wat hoor ik? Wat voel ik? Wat proef ik? Wat ruik ik?

* Werken met lichaamsbewustzijn, innerlijk kind, ademhalingsoefeningen en aanrakingen (door massages bijvoorbeeld) hebben mij heel erg geholpen om opnieuw contact te maken met mijn lijf, zodat ik de signalen die het afgeeft beter begrijp en opnieuw als uitnodiging kan zien om (in mijn geval vaak) liever voor mezelf te zijn.

Wat levert het je op?

Nou, veul hoop ik ;). Naar binnen keren heeft mijn relatie met mezelf versterkt. Doordat ik mezelf zie en hoor. Ik ervaar meer zelfvertrouwen en vaker flow in mijn leven. Ik voel me vaak opgewekt, energiek en voel me geïnspireerd en geliefd en ben mega dankbaar dat ik dit aan anderen door mag geven!

Wil je jezelf of iemand anders een mooi cadeau geven?

Je bent heel erg welkom voor een energetische massage + healing journey + kaart legging (1,5 uur )

Of voor een 1:1 Dag Retreat (inclusief coaching/massage/stilte wandeling + lunch) (4 uur)

óf misschien wil je wel échte flinke stappen zetten in jouw persoonlijke proces, dan is een Intensive Coach Traject wellicht iets voor je!

 

Meer info, opmerkingen en of aanmelden (voor mijn nieuwsbrief) ?

Ik vind het mega tof iets van je te horen,

renske@wijseneigen.com

You may also like

Leave a Comment