Home groei Van binnen naar buiten

Van binnen naar buiten

by Renske Reniers
Van binnen naar buiten

Ga je net lekker, zit je in een fijne flow die een tijd aanhoudt – je denkt misschien voor je gevoel ei-de-lijk heb ik ‘hét’ te pakken (of je krijgt die flow juist helemaal niet te pakken en weet je he-le-maal niet welke keuzes je mag maken) en je wilt deze natuurlijk gewoon zo lang mogelijk behouden.

Er gebeuren nieuwe dingen, of in ieder geval, andere dingen lijken je aandacht te vragen die je uitnodigen om nieuwe keuzes te maken en dat voelt goed. Je voel je energiek, vrolijk en voelt dat je dingen wilt creëren!

En dan gebeurt er iets…

En dan gebeurt er iets (vaak in de buitenwereld) waar je binnenwereld heftig op reageert: een vriend of vriendin of familielid of collega laat het afweten, reageert niet op de manier zoals jij dit graag wilt, klanten blijven uit, inspiratie stagneert en voor je het weet kom je weer terecht in jouw welbekende cirkel (of misschien is die nog niet helemaal bekend voor je, dan raad ik je aan om mijn gratis e-book te downloaden, daar vertel ik er meer over).

Die welbekende cirkel zou je kunnen omschrijven als jouw comfort zone en die bestaat uit alles wat je tot dan toe kent, hebt gedaan en geleerd. En misschien herken je inmiddels wat je doet? Ben jij bijvoorbeeld iemand die wanneer het even tegenzit of je aanhoudende onrust en spanning herkent de neiging heeft tot vechten (boos worden op anderen of jezelf of de wereld!), vluchten (jezelf isoleren of juist die onleuke gevoelens vermijden en DOORGAAN) of bevriezen (géén idee hoe nu verder, je verstijft letterlijk, weet niet meer wat te zeggen). Ik deel dit met je, omdat ik deze mechanismen heel goed herken en omdat ik zie en weet dat velen anderen met mij deze (onbewuste) mechanismen met zich mee dragen.

Reminder: terugkerende

patronen, pijn of frustraties

zijn een teken dat je klaar

bent om een nieuwe laag

van kracht en aanwezigheid

in jezelf te vinden en van

daaruit te leven. Dit is

altijd zo. Behalve als je er de

conclusie aan verbindt dat je

terug bij af bent.

Dolly

Herfst: Van binnen naar buiten

Van binnen naar buiten leven betekent voor mij dat je bereid bent om wat er buiten jou gebeurd te onderzoeken, omdat het een weerspiegeling is van wat zich in jouw binnenwereld afspeelt en van daaruit écht andere keuzes te kunnen maken.

De herfst is hiervoor een super waardevolle periode, als je het mij vraagt.

De blaadjes van de bomen laten ons zien hoe belangrijk het is om los te laten’

Ik krijg – als reactie op mijn e-book (die je gratis kunt downloaden) veel reacties van mensen die zich herkennen in mijn persoonlijke verhalen. Die ernaar verlangen om hun verlangens (opnieuw) te willen voelen en die (h) erkennen dat er lagen van boosheid, frustratie en angsten boven komen drijven.

Elementenvierhoek

In mijn coachpraktijk werk ik onder andere graag met de elementenvierhoek van Adriaan Hoogendijk.

Bestaande uit vuur, lucht, water en aarde. De vuur en waterlijn vertegenwoordigen de gevoelslijn en de lucht en aardelijn vertegenwoordigen de identiteitslijn.

Vuur types

Wanneer je je herkent in het vuurtype: dan heb je veel plannen, je hoofd loopt over met ideeën, inspiratie borrelt in je binnenste en je wilt die dan ook allemaal NU uitvoeren, je maakt wellicht impulsieve besluiten, zegt JA of NEE zonder daar echt goed over na te hebben gedacht. Je bent misschien wel – zonder dat je het doorhebt – meer naar buiten dan naar binnen gericht?

Het mooie daarvan is: dit vuur, mits van binnenuit en onderzocht, brengt je dichter bij waar je van aan gaat, waar jij blij van word en stelt je in staat om je verlangens steeds meer te leven!

De uitnodiging die vuurtypes met zich meebrengen is dat door de hoeveelheid aan ideeën er vaak niets uit de grond komt en ze deze niet écht weten te communiceren met anderen. Het blijft vaak bij losse flodders en ideeën, zijn vaak gericht ‘op anderen helpen’ en dat zorgt ervoor dat veel vuur ook tot boosheid en frustratie kan leiden.

Vragen voor de vuurtypes:

– Waar loop ik warm voor?

– Wat is het dat ik écht graag wil?

– Wat is de rode draad van mijn ideeën en plannen?

Water types

Wanneer je je herkent in het watertype dan beweeg je mee met de stroom van het leven, het gaat over de mate waarin je je emoties kunt verwoorden in afstemming met een ander en daarin bij jezelf te blijven.

Het mooie daarvan is: water is in staat om contact en verbinding met anderen te maken, vanuit afstemming met jezelf in verbinding met de ander.

De uitnodiging voor het watertype is dat zij vaak gewend zijn geraakt om mee te gaan met de stroom van de ander. Ze zijn vaak onbewust loyaal naar de ander; hetzij ouders, familieleden, collega’s, werk. Vaak heeft het watertype zich onbewust heel lang aangepast en dat kan leiden tot burn out verschijnselen.

Vragen voor de watertypes:

– In hoeverre ben ik in staat mijn oprechte gevoelens te communiceren?

– Wat heb ik ervoor nodig om in afstemming met mezelf in verbinding met een ander te zijn?

Lucht types

Wanneer je je herkent in het lucht type dan ben jij een enorme denker, je observeert graag en neemt dingen van een afstandje waar.

Heel helpend, omdat je als een soort van helikoptertje boven situaties kunt hangen en vooral je eigen gevoelens en drijfveren (vuur) kunt onderzoeken en van daaruit kunt communiceren naar anderen (water). Lucht gaat over doelstellingen, over reflectie.

De uitnodiging voor lucht types is dat zij vaak de neiging hebben tot navelstaren (ze raken soms verstrikt in hun eigen gedachten/denkpatronen) en kunnen soms onsamenhangende dingen vertellen.

Vragen voor lucht types:

– Wat is de essentie van datgene wat ik wil verwoorden?

– In hoeverre zijn denken en doen in balans?

Aarde types

Wanneer je je herkend in het aarde type dan ga jij waarschijnlijk heel goed op veiligheid en dat wat je kent. Dat geeft rust en overzicht en dat geeft weer vertrouwen.

Vooral voor de vuurtypes is het aarde element heel belangrijk. Het aarde element gaat over zijn, rust en ruimte innemen, structuur en overzicht en van daaruit voelt alles rustiger en het helpt je werkelijke keuzes te maken.

Een uitnodiging voor aarde types is dat zij mogen onderzoeken in hoeverre de veiligheid (in werk, relaties bijvoorbeeld) nog wel écht willen, in hoeverre zij in contact staan met hun eigen vuur en verlangens en wellicht een uitnodiging om het leven te herzien en nieuwe keuzes te maken.

Vragen voor de aarde types:

– Wat heb ik ervoor nodig om mijn eigen ruimte in te nemen?

– Waarvoor voel ik me allemaal verantwoordelijk?

In het midden van de elementenvierhoek vind je de hart en ziel en het werken met de innerlijke kinderen: die allerlei mooie kwaliteiten van mildheid, acceptatie, vergeving, liefde en creativiteit met zich meedragen. En in praktijk blijken deze kwaliteiten vrij te komen, wanneer we bereid zijn om de onleuke emoties en onze oprechte gevoelens te onderzoeken; die dingen aan te kijken die ons écht (en vaak al heel lang onbewust) tegenhouden in datgene wat we het liefste zouden doen.

Het is – voor mij persoonlijk – een enorm helpend model omdat ik een paar jaar geleden heel hoog scoorde op de vuur – water lijn en wat lucht en aarde kon gebruiken. Door het aankijken en oplossen van mijn diepgewortelde shizzle ben ik steeds meer in staat om vanuit mijn hart en zielskwaliteiten te leven en dat voelt vrijer.

Door mijn diepgaande zelfonderzoek ben ik ook in staat beter te herkennen wat er gebeurd in situaties en wéét ik inmiddels wat mij helpt: wanneer ik plannen en ideeën uit mag voeren, en wanneer ik bijvoorbeeld rust en ruimte mag innemen of wanneer het tijd is voor reflectie en van daaruit in contact en verbinding staan met anderen.

Ik ben benieuwd in welk type jij je herkent en ik hoor het graag als je hier eens mee wilt werken of hier dieper op in wilt gaan.

Ik wens je een hele fijne herfstige periode en neem lekker de tijd om naar binnen te keren. Als je dit interessant vind en je hebt mijn e-book nog niet gelezen, dan kun je die gratis downloaden.

You may also like

Leave a Comment