Home groei Waarom zowel licht als donker belangrijk zijn in jouw helingsproces (+ mijn persoonlijke inzichten)

Waarom zowel licht als donker belangrijk zijn in jouw helingsproces (+ mijn persoonlijke inzichten)

by Renske Reniers
Waarom zowel licht als donker belangrijk zijn in jouw helingsproces (+ mijn persoonlijke inzichten)

Net terwijl ik deze blog wil schrijven (voor mezelf), zie ik ‘opeens’ allerlei quotes en artikelen voorbij komen die over dit thema gaan: Het licht en het donker. Ik schrijf de laatste tijd weer veel en vaak, omdat het voor mij een helpende tool is die me naar mijn gevoel brengt (doordat ik van me af schrijf en vanuit mijn gevoelens die er op dat moment leven) . Ik voel er weer ruimte voor, na maanden voor mijn gevoel ergens in stress van wéér een verhuizing en de nasleep van mijn 2020 te schipperen en geen zin tijd en ruimte voelde om te schrijven of andere rituelen op te pakken waarvan ik weet dat ze me helpen.

Inzicht 1: Er is een tijd voor rituelen, gezonde gewoonten aanleren, naar buiten treden dat dan volhouden omdat ik vanuit mijn binnenste JA voel. En het is soms ook tijd om dat allemaal niet te hoeven willen. Dat vroeg moed – overgave en loslaten (omdat ik dan bijvoorbeeld las bij anderen dat ze zweerde dat het hen zoveel opleverde en ik dan in de verleiding kwam om dat dan ook maar te doen in plaats van bij mezelf te voelen: Waar heb ik op dit moment behoefte aan? Vanuit welke intentie doe ik wat ik doe? Vanuit een moetje? Of vanuit een zuiver verlangen)

JOUW GOUD

Ik zat laatst bij mijn coach (@Marije.elles is geweldig!) en ze zei/vroeg:

Wat is het dat jij ziet dat anderen niet zien? Dat is JOUW GOUD.

Mijn hoofd wilde zo op zoek naar dát antwoord. Naar wel meer antwoorden trouwens. Alsof dat antwoord mijn leven in een klap zou veranderen en beter zou maken. Als een soort van houvast. Ik wilde vaak te snel en belangrijke ervaringen en levenslessen overslaan.

Misschien herken je dat wel? Dat je je zo veel en zo vaak mogelijk goed wilt voelen (en jezelf dan stiekem echt kan veroordelen als dat dan even een dag of 2 niet zo voelt ), dat je nu écht van plan bent jezelf serieuzer te nemen, een lievere partner/ ouder wilt zijn, meer rust wilt ervaren in je lijf en ga zo maar even verder, méér voor jezelf zorgen en rituelen weer oppakken:

Wat er dan jarenlang in mijn leven gebeurde was dat ik zo hard ‘op zoek ging’ en ‘probeerde’ dat ik mijn lichaam niet meer bewoonde en na een tijdje van me goed voelen, weer in dezelfde patronen terechtkwam. En ik werd daar doodmoe en onwijs verdrietig van en boos ook.

Want HOE DAN?

Doe ik iets fout?

Zie je wel, ik doe iets fout.

Er lijkt altijd iets wonderlijks te gebeuren wanneer ik mezelf toesta om daar gehoor aan te geven. Op het moment dat ik mezelf zie in het proberen, boos zijn en moe zijn. Op zulke momenten kom ik vaak precies boeken, posts, mensen of quotes tegen die me uitnodigen tot zelf onderzoek.

2020 was een jaar van diepgaande heling, voor mij. Ik werd stilgezet (misschien jij ook) en dat vond ik natuurlijk helemaal kut. Dus mijn eerste bekende reactie was dat ik ging vluchten (in drank, in positieve quotes, in filmpjes, opeens goede ‘gezonde’ rituelen aanleren (omdat ik op zoek was naar ‘me goed voelen’ bijvoorbeeld) om maar niet toe te geven hoe ik me echt voelde: wanhopig, verdrietig, klein, onzeker, eenzaam (daar zat teveel schaamte op, weet ik nu). Ik leek dat niet te kunnen stoppen, want ik vond mezelf ook nog eens een enorme loser dat ik dat deed (als coach, notabene).

Ik was daar nu pas innerlijk klaar voor, terwijl ik zei en dacht en wilde dat ik dat al deed. Dat ik ‘daar’ (waar dat dan ook moge zijn) al ‘was’.

Inzicht 2: Door mijn onbewuste streven om ergens te willen zijn (daar waar het rustiger, liefdevoller, als Thuis voelde, makkelijk en moeiteloos ging) ging ik vaak voorbij aan dat wat er écht was (en dat probeerde ik dan te maskeren: aka Saboteur – snap je me nog?). Ik zie dat trouwens ook bij veel coaches en mensen die het verlangen hebben om anderen te helpen (geen oordeel – ik zie dat omdat ik zelf ook vanuit deze energie heb gehandeld en me nu veel heeft geleerd: 2020 nodigde mij uit om innerlijke rust mijn prioriteit te maken en dat doe ik nog steeds en dat lukt natuurlijk echt niet altijd (hallo mens zijn!) . Ik voel me innerlijk veel rustiger omdat ik mezelf toe mag staan om te voelen wat ik voel (zonder mezelf te veroordelen).

Schaduwwerk en het toelaten van primaire emoties

Els van Steijn (expert in familie opstellingen en schrijfster van het boek De Fonteijn) noemt dat het toelaten van primaire emoties:

Dus bijvoorbeeld:

de pijn van afwijzing en eenzaamheid zien en voelen, in plaats van bijvoorbeeld boos zijn op een ander of op de wereld

het verdriet toelaten wat daarbij komt, in plaats van in secundaire emoties (angsten, frustratie blijven hangen).

De pijn en het verdriet van schaamte en schuld toelaten, in plaats van ‘het gaat goed – ik wil dat het goed gaat’ en jezelf innerlijk beschermen (waardoor we in dezelfde cirkels lopen).

Door het toelaten van die primaire emoties en herinneringen en gevoelens bevrijd je jezelf.

Het verschil tussen schaamte en je schuldig voelen is bij schaamte voel je innerlijk: ik ben fout/niet waardig en bij schuld: ik deed/ doe iets fout – Brene Brown

In mijn geval werkte ik met schaamte en als reactie daarop zelf afwijzing. Hele grote emoties en die lang actief waren in mijn systeem.

Ik zocht mensen op en vertelde vanuit mijn schaamte. Ik zocht mensen op bij wie ik me veilig voel om kwetsbaar te zijn (ook zo’n enorm thema – veiligheid: vooral bij veel voelende mensen leeft een diepgewortelde overtuiging niet veilig te zijn, dat vaak bevestigd is door pijn van afwijzing van emotioneel afwezige ouders, vrienden en partners). Om mijn diepste geheimen en pijnen mee te mogen delen. En door het vertrouwen dat zij mij gaven, kreeg ik het vertrouwen in mezelf om dat voor mezelf te mogen en kunnen dragen.

DONKER

Ik werd uitgenodigd in mijn eigen donker. In mijn zelf sabotage en de manier waarop ik mezelf veroordeelde en afwees. In mijn weerstand. In mijn kwetsbaarheid. In mijn diepgewortelde overtuiging ‘gek en daarom het niet waard te zijn’ – In mijn geknutselde masker van sneller wilde gaan. In mijn ‘ik kan en daarom doe ik het wel alleen show’ en ontdekte dat ik fijnere verbindingen (die waar ik altijd naar verlangde – aantrok): dat we gesprekken hadden over dingen die écht belangrijk voor ons zijn .

Dat donker hebben we allemaal trouwens: onze diepgewortelde angsten, pijn van afwijzing, onze schaduwkanten, blinde vlekken, oordelen, trauma’s en pijnlijke herinneringen uit het verleden. Het herkennen van zowel slachtoffer en dader zijn. Ik herkende de mijne in de oordelen die ik naar anderen had, heftige emotionele reacties en/of uitstelgedrag (me slachtoffer voelen en daardoor het gevoel hebben niet de veranderingen door te kunnen voeren die ik zo graag wilde), verslavingen en doemdenken. En juist dat donker aankijken en voelen laat het lichtje van binnen stralen. Dát maakt sterker en geeft innerlijke rust en weerbaarheid. Het gevoel alsof je weer kan leiden.

Mensen die pijn hebben, doen anderen pijn.

Ik leerde me opnieuw veilig voelen bij mezelf: een goede, liefdevolle moeder voor mezelf zijn doordat ik – ik vond de wereld heel lang een spannende, onveilige plek met de overtuiging dat wat ik voelde te veel of raar was – inzag dat mensen die pijn hebben, anderen pijn doen en dat dat dus meer over de ander zegt. Ik leerde opnieuw voor mezelf te zorgen, mezelf lief te hebben – met mijn donker en daardoor werd ik liever naar anderen die zich in het donker bevinden.

Inzicht 3: Ik kan en mag mezelf leren vergeven voor het gedrag dat ik vertoonde toen ik niet beter wist. Je kan en mag een nieuw, lichter hoofdstuk ingaan, met meer liefde, speelsheid, mildheid – omdat je dat waard bent!

There’s a crack in everything, that’s how light get’s in

Leonard Cohen

En ik kan en mag met deze wijsheid (door ervaring) mensen in mijn praktijk begeleiden en dat maakt me enorm dankbaar.

Vragen die mij op weg hebben geholpen:

  • (H) erken ik de cirkels en patronen waarin ik loop? In relaties, in vriendschappen, in werk?
  • Waaraan en vooral waarom geef ik zoveel energie aan anderen, heb ik het idee hard te moeten werken?
  •  Hoe voel ik me echt?
  •  Hoe lang wil ik dit nog blijven doen?
  • Wie of wat heb ik nodig?

Vind je dit interessant en wil je daar meer over weten of wil je een keer een persoonlijke sessie? Stuur me gerust een e-mail: renske@wijseneigen.com

Inspiratie over deze onderwerpen :

https://holistik.nl/els-van-steijn-interview/

https://holistik.nl/els-van-steijn-emoties/

Vera Helleman – Vera Verheldert op Youtube

Brene Brown en haar Ted Talks of documentaires op Youtube en Netflix

You may also like

Leave a Comment